2012-ben díjnyertes tényfeltáró tudósítás látott napvüágot a nagyvállalati lobbizásról, melynek szerzője megállapította, hogy az élelmiszer- és italiparágak soha egyetlen jelentős csatát sem veszítettek az Egyesült Államokban, sőt egyik viadalt a másik után nyerték meg a kormányzat valamennyi szintjén. E győzelemsorozat 2018- ban szakadt meg, amikor sikerült keresztülverekedni a hozzáadott transzzsírok betiltását az amerikai élelmiszeriparban. A transzzsírok főként a részben hidrogénezett növényi olajokban találhatók meg, melyek tulajdonságai így jobban hasonlítanak az állati zsiradékokéra a különböző rágcsálnivalókban, s a tudósok szerint évente több tízezer amerikai halálát okozzák. Most pedig lássuk, hogyan sikerült a közegészségügyi mozgalomnak végül diadalmaskodnia?
Három alapvető eljárásmód létezik arra, hogy elejét vegyük a kockázatos fogyasztói döntéseknek: tájékoztathatjuk az embereket (például címkézéssel), noszogathatjuk őket a helyes irányba (többek között anyagi ösztönzéssel), vagy közvetlenül beavatkozhatunk a kevésbé kártékony kimenetelek érdekében. Szerinted vajon melyik volt a leghatékonyabb módszer a halálos közlekedési balesetek megelőzésére? A kötelező gépjárművezetői oktatás, a gépkocsik ellátása balesetmegelőzési információkkal, vagy az emberi mulasztás következményeinek enyhítése azzal, hogy légzsákokat építünk a kocsikba? Számos kampányt indítottak a nagyközönség táplálkozástani felvüágosítására a tömegközlekedési eszközökön elhelyezett „cukroszacskó-hirdetésektől”, melyek a szénsavas üdítők cukortartalmáról tájékoztatták a fogyasztókat, egészen „A hot dog végbélrákot okoz” feliratú plakátokig, melyek a feldolgozott hústermékek és a halálos kimenetelű rákos megbetegedések közötti összefüggésről világosították fel a nagyközönséget. Ám a transzzsírok esetében a puszta felvilágosító tevékenység vajmi kevésnek bizonyult. A transzzsírok veszélyeiről 1993-ban szereztünk tudomást, amikor a Harvard átfogó egészségügyi kutatóprogramja, az Harvard Nurses’ Health Study megállapította, hogy e vegyületek nagyarányú bevitele 50 százalékkal is növelheti a szívbetegségek kockázatát. E kutatási eredmény komoly mozgalmat indított el Dániában, ahol egy évtizeddel később, 2003-ban sikerült is betiltatni a hozzáadott transzzsírokat. Ekkortól fogva újabb 10 esztendőbe telt, mire az Egyesült Államok egyáltalán fontolóra vette egy ilyesfajta tilalom lehetőségét. Mindeközben a transzzsírok a becslések szerint továbbra is amerikaiak tízezreit vitték a sírba évente, ugyanannyi egészséges életév elvesztését okozva, mint az agyhártyagyulladás, a méhnyakrák és a szklerózis multiplex. De ha ilyen temérdek ember szenvedett és halt meg, miért telt ennyi időbe az Egyesült Államoknak, hogy egyáltalán felvesse az ellenintézkedések foganatosítását?
New York Cityben heves küzdelem zajlott a transzzsírok betiltásáért, s ez kicsiben híven tükrözte az országos szinten utóbb kirobbant háborút. Az élelmiszeripar ádáz ellentámadásba lendült, az „állam erőszakos beavatkozása” miatt panaszkodott, és a városvezetést egy „paternalista kormányhoz” hasonlította. Az állattenyésztők buzgón visszhangozták a „fontolva haladás” jelszavát, melyet a Növényi Zsírok és Étolajok Intézete (Institute of Shortening and Edible Oüs) adott ki (ugyanis a transzzsírok természetes módon megtalálhatók a húsokban és tejtermékekben is). Egy másik ellenérv így hangzott: Ha az „egészségfanatikusoknak” sikerül keresztülvinniük az akaratukat, és betiltatni a hozzáadott transzzsírokat, egyre újabb követelésekkel állnak majd elő! A kritikusok az „élelmiszeripari fasizmus korszakának beköszönteként” aposztrofálták a transzzsírok betütására tett javaslatot, holott valójában az élelmiszer- és vendéglátóipar korlátozta be a fogyasztók szabad választását azzal, hogy üyen egyoldalúan elárasztotta kínálatát ezekkel a veszedelmes zsiradékokkal. A nagyvállalati érdekcsoportok vészmadárként egyre azt kuvikolták, hogy „a lejtőn nincs megállás”, csak hogy eltereljék a figyelmet a tényről, miszerint az emberek országszerte tízezrével halnak a transzzsírok miatt. Mi lesz, ha a kormány megpróbál rákényszeríteni minket, hogy brokkolin éljünk? Bármilyen hihetetlennek tűnjön is, e kérdés tényleg felmerült a Legfelsőbb Bíróságon az Obamacare egészségbiztosítási szabályozás kapcsán. Roberts legfőbb bíró ugyanis felvetette, hogy a kongresszus rendelkezéseket eszközölhetne „a zöldségfogyasztás fokozása érdekében”, mire Ginsburg bíró nyomban a „brokkolipánikot” kezdte emlegetni. A kongresszus elvben valóban rászoríthatná az amerikai nagyközönséget, hogy növényibb étrendre álljon át, írta Ginsburg bíró, mégsem „hozakodhatunk elő hiteles [érvként] egy vegetáriánus állam merőben hipotetikus és valószerűtlen elképzelésével”. Ahogyan egy jogtudor megfogalmazta: „A bírák és jogászok talán valóban hajlamosak megcsúszni az erőltetett hasonlatok lejtőjén, de azért nem muszáj leszánkázniuk egészen a legaljáig.”
Mindenesetre New York City 2006-ban végül megnyerte a transzzsírütközetet, és ezzel tovább öregbítette hírnevét a közegészségügy élharcosaként. (A város vezetősége például 18 esztendővel azelőtt betiltotta az ólomtartalmú festékek használatát, hogy a szövetségi kormány elszánta volna magát egy hasonló intézkedésre - jóllehet akkor már évtizedek óta halmozódtak a megdönthetetlen bizonyítékok, melyek mind e termékek egészségkárosító hatását támasztották alá.) A kutatók összehasonlították a tilalom hatályba lépése előtt és után bekövetkezett szívroham- és stroke-esetek arányát a város különböző kerületeiben, és az adatokból azt a következtetést vonták le, hogy a tilalom jelentős mértékben, mintegy 5 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri okokból bekövetkezett elhalálozások arányszámát. A New York-i rendelkezés vált azután az országos tilalom mintájává, melyet 2018-ban vezettek be. Hogyan sikerülhetett vajon a közegészségügynek diadalt aratnia, amikor az élelmiszeripar megzabolázására tett korábbi kísérletek egytől egyig kudarccal végződtek? Ha anno megkérdeztél volna, szerintem mekkora az esélye, hogy sikerül betiltatni a transzzsírokat, azt feleltem volna, hogy bizony igencsak soványka. Dániában az ország egyik vezető kardiológusa így fogalmazott: „Ahelyett, hogy felvilágosítottuk volna a lakosságot a transzzsírok mibenlétéről és veszélyeiről, mi egyszerűen kiiktattuk őket. - Majd hozzáfűzte: - Ahogy Észak-Amerikában mondani szokták, ha az ember elég ügyesen címkézi az ételt, a mérget is el lehet adni.” Mindenesetre úgy tűnik, az Egyesült Államokban valóban másképp mennek a dolgok. Meggyőződésünk, hogy ha az emberek tisztában vannak a kockázatokkal, akkor bármit szabadságukban áll enni, amit csak kívánnak - feltéve persze, hogy valóban birtokában vannak az összes ténynek. Sajnálatos módon nem mindig ez a helyzet, különösen, ha figyelembe vesszük az élelmiszeripar „egész szervezetét megfertőző őszintétlenséget”, hogy az egészségügyi etika egy neves professzorát idézzem. Épp a haszonleső megtévesztés és manipuláció eme általános gyakorlata miatt ítélték szükségszerűnek az állami beavatkozást a transzzsírok esetében. De miként sikerült keresztülvinni magát a tilalmat? Nos, az első lépés a címkézési kötelezettség volt. A gyártóknak immár a transzzsírtartalmat is fel kellett tüntetniük az egyéb tápanyagadatok között. Ezt a rendeletet látszólag a fogyasztók befolyásolására hozták, ám a gyártókra talán még jelentősebb nyomást gyakorolt. Ha már semmiképp sem palástolhatták tovább az igazságot, a cégek kezüket- lábukat törték, hogy termékeik gyors újragondolásával szert tegyenek a „transzzsírok nélkül” felirat kínálta versenyelőnyre.
A rendelet hatályba lépését követő egy éven belül több mint ötezer terméket dobtak piacra, melyek címkéjükön büszkén hirdették, alacsony vagy nulla százalékos a transzzsírtartalmuk. A Kentucky Fried Chickent korábban perelték, mert ételeinek transzzsírszintje a legmagasabbak közé tartozott, ám a cég egy pálfordulást követően új reklámkampányt indított, melyben a mama a gyerekek füle hallatára kinyilatkoztatja a papának, hogy a KFC termékei immár semennyi transzzsírt nem tartalmaznak. Mire a papa felrikolt, hogy „ez már döfi, szívem”, és elkezdi vödörszám tömni magába a sült csirkét. És pontosan ez volt a tilalom elfogadásának titka. Mihelyt az élelmiszeripar legjelentékenyebb szereplői végrehajtották a megfelelő módosításokat a termékeiken, és elkezdték ezt ország-világnak hirdetni, vagyis mihelyt nem forgott kockán olyan temérdek pénz, egyszeriben nem szegült oly megtörhetetlen politikai akarat a rendelkezés bevezetése ellen.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése