2015-ben, amikor a húst hivatalosan is „ismert” vagy „valószínűsíthető” rákkeltő élelmiszerré nyilvánították attól függően, hogy feldolgozott vagy feldolgozatlan formában fogyasztjuk, a szennyező vegyületek helyett inkább azok az anyagok álltak a figyelem középpontjában, amelyek a főzés, pácolás vagy füstölés során keletkeznek. Ennek fényében mindenesetre érdemes követnünk az ajánlást, miszerint a hőkezelés során ne lépjük túl a 127 °C- t, s ekként ne süssük a húst sem serpenyőben, sem sütőben, illetve kerüljünk minden olyan elkészítési módot, melynek során kéreg képződik rajta, s inkább főzéssel vagy mikrohullámmal hőkezeljük, hogy a külseje „halvány és puha” maradjon. Már az is veszéllyel jár, ha az ember pusztán részt vesz egy kerti grülsütésen, mivel kutatások tanúsága szerint a könnyű öltözék elégtelen védelmet nyújt a bőrön át felszívódó légnemű rákkeltő anyagok ellen. A policiklikus aromás szénhidrogének (PASZ) az égés melléktermékeinek egy csoportját alkotják, mely megtalálható a cigarettafüstben, az autók kipufogógázában, valamint a roston sült húsokban. Ezek a vegyületek magyarázzák, hogy miért állapították meg a Long Island-i emlőrákkutató projekt vezetői az emlőrák kockázatának 47 százalékos növekedését ama klimaxkoron túli nők esetében, akik életük során sok roston sült és füstölt húst fogyasztottak. Ezek a szennyezőanyagok persze nem csupán rákkeltők, hanem az elhízást is elősegíthetik. Egy több ezer fiatal bevonásával elvégzett országos vizsgálat megállapította, hogy minél inkább ki vannak téve a gyerekek a policiklikus aromás szénhidrogének hatásainak, rendszerint annál kövérebbek. Amennyiben pedig már a születés előtt bekerülnek ezek a vegyületek a szervezetükbe, nagyobb eséllyel híznak el gyermekkorukban. Ha megvizsgáljuk az egyik leggyakoribbat e méreganyagok közül, kiderül, hogy a dohányosok szervezetébe felerészben a táplálékukkal, felerészben a dohányfüsttel jut be. A nemdohányzók esetében azonban a toxikus hatás 99 százalékban az étrendnek tulajdonítható. A legmagasabb értékek a vörös húsokban mérhetők, ezen belül is a sertéshús nagyobb koncentrációt mutat, mint a marha. Még a kelkáposztához hasonló sötétzöld leveles zöldségeken is felhalmozódhatnak a szennyezőanyagok, úgyhogy semmiképp se legelj gyermekláncfüvet az országút mellett, és ügyelj rá, hogy mindig bőséges folyó vízzel mosd meg leveles zöldségeidet.
A PASZ-vegyületek zsírban oldódók, így felszívódásuk mértékét csökkenthetjük alacsonyabb zsírtartalmú ételek fogyasztásával, de ami a legfontosabb, a jelek szerint nem halmozódnak fel a szervezetben. Az olyan makacs szennyezőanyagokkal ellentétben, amilyenek a PCB-k (poliklórozott bifenilek) - e rendkívül mérgező mesterséges vegyületeknek 50-70 év is kell, hogy kiürüljenek a testből, ha valaki rendszeresen (akár havonta egyszer) fogyasztott tenyésztett atlanti-óceáni lazacot -, a policiklikus aromás szénhidrogének egyetlen nap alatt is végighaladhatnak az emésztőrendszeren. Amennyiben elfogyasztasz egy bőséges adag roston sült csirkét, e vegyületek koncentrációja igen magasra - akár a korábbi érték százszorosára - szökik fel a szervezetedben, ám a test mintegy 20 órán belül a túlnyomó részüktől képes megszabadulni. Persze jobb volna, ha eleve nem mérgeznénk magunkat - legalábbis nem napi szinten - policiklikus aromás szénhidrogénekkel, hogy ne legyen szükség efféle méregtelenítésre.
Az obezogén anyagokról a közelmúltban készült szakértői jelentés szerint az orvosok segíthetnek pácienseiknek megelőzni e mérgező vegyületek felhalmozódását szervezetükben, ha azt tanácsolják nekik, hogy „a lehetőségekhez mérten” igyekezzenek biozöldségeket és - gyümölcsöket vásárolni. De vajon milyen bizonyítékunk van arra, hogy a mezőgazdasági terményekhez használt növényvédő szerek szerepet játszanak az elhízás járványában? Mivel az azbeszt és a tüdőbetegségek közötti összefüggésre is csak akkor derült fény, amikor megkezdték a legnagyobb kitettségű csoportok - a bányászok és a hajóépítők - módszeres vizsgálatát, a közegészségügy kutatói ez esetben több mint 8 ezer képesített permetező szakember vizsgálatát irányozták elő, hogy kiderítsék, fennáll-e bármiféle kapcsolat a növényvédő szerek és a súlygyarapodás között. Egy szer, az atrazin nevű gyomirtó esetében mutatkozott szembeszökő összefüggés, melyet a kukoricatermesztők használnak széles körűen, s amelyről köztudott volt, hogy erőteljesen feminizálja a békákat, teljes nemváltást idézve elő náluk - a hím békák képessé válnak hatására petéket rakni. Azok a mezőgazdasági dolgozók tehát, akik nagy mennyiségű atrazint permeteztek ki, mintegy 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak vagy elhízottak. Ám pusztán mert a termőföldeken tapasztalható magas növényvédőszer-koncentráció hajlamossá teszi az érintetteket az elhízására, korántsem biztos, hogy az élelmiszerüzletek polcaira kerülő termékekben mérhető értékek bármiféle hatást gyakorolnak a fogyasztókra. Ha ki akarjuk deríteni, hogy a biotermékek fogyasztása hoz-e bármiféle érdemi változást, nem elegendő egyszerűen összehasonlítani a bio árucikkeket választó vevők testsúlyát a hagyományos élelmiszereket vásárlók súlyával? Egy több mint 50 ezer fogyasztó bevonásával elvégzett vizsgálat során a kutatók pontosan ezt tették, és mint kiderült, a „túlnyomórészt” biotermékeket vásárló csoport elhízási arányszáma mindössze a felére rúgott a másik csoporténak, melynek tagjai „sosem” vettek biotermesztésű élelmiszert. Szinte hallom, ahogy kritikus gondolkodásod vészcsengői felberregtek! Hiszen a biocikkek vásárlóközönségének többi jellemzőjét is számításba kell venni! És valóban, e csoport tagjai iskolázottabbak és módosabbak voltak, mely sajátságok önmagukban is indokolhatják a kisebb testsúlyt, ráadásul - ami még fontosabb - több testmozgást végeztek és egészségesebben táplálkoztak. Több teljes értékű növényi táplálékot fogyasztottak, s kevesebb húst, tejterméket és szemétkaját. Nem meglepő hát, hogy a testsúlyuk is egészségesebbnek bizonyult.
Ám miután a kutatók kiszűrték mindeme tényezők hatását, továbbra is úgy találták, hogy az elhízási arányszám tetemesen alacsonyabb a „túlnyomórészt” bioterményeket fogyasztók csoportjában - ám azok körében már nem feltétlenül, akik csak „hébe-hóba” választottak biocikkeket. Ám ez csupán egy keresztmetszeti vizsgálat volt, magyarán egy pillanatfelvétel a helyzet aktuális állásáról. Elképzelhető, hogy nem is a hagyományos élelmiszerek járulnak hozzá a súlygyarapodáshoz, hanem épp a súlyfölöslegük miatt vontak vállat a fogyasztók, mondván, a továbbiakban nem igazán érdekli őket, hogyan termelik meg az ételt, ami az asztalukra kerül. 2017-ben kezünkbe került egy előretekintő tanulmány, mely hosszú távon követte nyomon a résztvevőket. Hatvanezer francia fogyasztót figyeltek meg nagyjából 3 éven át, hogy megállapítsák, kevesebb súlyt szednek-e fel magukra a biotermékek vásárlói. Miután kiszűrték az egyéb tényezők hatását, amilyen az iskolázottság, a jövedelem, a testmozgás mennyisége és az étrend általános minősége, arra a következtetésre jutottak, hogy akik bioélelmiszer-fogyasztóknak vallották magukat, jóval kisebb valószínűséggel váltak túlsúlyossá vagy elhízottá. Meg kell azonban jegyeznem, hogy ez csak azokra a fogyasztókra volt igaz, akik általában is egészségesebb étrendet követtek. Hiába eszik valaki bio pilótakekszet vagy nápolyit, a teste nem fogja megköszönni.
Én személy szerint igyekszem biotermékeket választani, valahányszor módom nyílik rá, de nem hagyom, hogy a növényvédő szerek miatti aggodalmak megfosszanak engem vagy családomat a zöldségek és gyümölcsök bőséges élvezetétől, bárhogyan termelték is azokat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése