Az egyik legjelentősebb étrendi különbség őseink világa és a miénk között az, hogy manapság temérdek rostmentes feldolgozott szénhidrátot - vagyis cukrot és keményítőt - fogyasztunk. Márpedig a szénhidrátok testünkre gyakorolt hatása nagymértékben függ a forrásuktól. A vesebab és a bab alakú zselécukor egyaránt gazdag szénhidrátban, ám míg az előbbi egészséges, a másik kifejezetten egészségtelen. A kenyér ugyanazokból az összetevőkből áll, mint a tészta, mégis közel kétszer olyan magasra emeli a vércukorszintünket, és csaknem háromszor annyi inzulin kiválasztását idézi elő, mint ugyanakkora kalóriaértékű nokedli. Éspedig azért, mert a kenyér teli van apró buborékokkal, ami miatt az emésztőenzimek gyorsabban nagyobb felülethez férhetnek hozzá, és hamarabb bonthatják le a keményítőt cukrokká, mint a tömörebb nokedli esetében. Az enzimek a sűrűbb állagú tésztában bajosabban tudnak előrehatolni, ami csökkenti az emésztés sebességét. Odahaza is elvégezhetsz egy kísérletet mindezek bizonyítására: Tegyél a szádba egy falat kenyeret, és rágd, csócsáld türelmesen anélkül, hogy lenyelnéd! Idő múltával a szádban forgatott kenyérdarabot a nyálban található keményítőemésztő enzimeknek köszönhetően egyre édesebbnek fogod érezni. Ezután tégy próbát főtt spagettivel! Ám előre figyelmeztetlek, hogy könnyen sajogni kezdhet az állkapcsod, ugyanis a tésztát két óráig is őrölnöd kell, mire ugyanaz az édes íz árad el a szádban, amit a kenyér alig tízpercnyi rágása után tapasztaltál. Egész gabonamagvakkal - búzaszemekkel - pedig végképp nem érdemes próbálkoznod, mivel az egész napod rámehet a kísérletre. De miért is törődünk vele, hogy müyen gyorsan emésztjük meg a szénhidrátokat? Azért, mert ez befolyásolja az étvágyunkat, az anyagcserénk gyorsaságát és azt, hogy mennyi zsírt égetünk el. Glikémiás terhelés adagonként Alacsony < 10 11-19 Magas > 20 bab csicseriborsó és sárgaborsó gyümölcsök lencse teljes kiőrlésű kenyér zabkása spagetti barna rizs édesburgonya fehér kenyér kukoricapehely és rizsropogós datolya fehér rizs burgonya mazsola Az egyes szénhidrátban gazdag élelmiszerek hatását könnyen lemérhetjük oly módon, hogy adunk belőlük egy bizonyos mennyiséget a vizsgált személyeknek, és megfigyeljük, hogyan alakul a vércukorszintjük az elkövetkező néhány órában. Azután pedig összevethetjük, hogy mennyire ugrott meg a vércukorszint a kenyértől, illetve ugyanolyan mennyiségű szénhidrátot tartalmazó tésztától, gyümölcstől, vagy éppen vattacukortól, ha már itt tartunk. Általában így számítják ki az egyes élelmiszerek glikémiás értékét. Majd az adagonkénti szénhidrátmennyiség alapján meghatározhatjuk az adott élelmiszer glikémiás terhelését. Minél magasabb a glikémiás index, annál magasabbra szökik fel a vércukorszintünk, miután az adott táplálékot elfogyasztottuk.
Mit mutat vajon az agyi képalkotó vizsgálat, ha két embernek azonos kalóraértékű, tápértékű és ízű ételt adunk, ám az egyikük tápláléka magas, a másiké alacsony glikémiás terhelést ró a szervezetre? A magas glikémiás indexű étel szignifikánsan nagyobb mértékben aktiválja a jutalom és örömérzet központjait az agyban, ám egyben hevesebb éhségérzethez vezet négy órával később. Mindez magyarázattal szolgál arra, hogy a Which Foods May Be Addictive? (Mely élelmiszerek okozhatnak függőséget?) című cikkben felsorolt tucatnyi legproblémásabb táplálék egytől egyig magas glikémiás terhelésű volt. (A függőséget okozó ételek kerülése című fejezetben bővebben taglalom majd e tanulmányt.) Nem is annyira a finomított szénhidrátok - például a fehér liszt és a cukor - mennyisége jelezte előre a „függőségokozó hatást”, inkább a felszívódásuk gyorsasága. Mit gondolsz, mi történt, amikor gyerekeknek kukoricapelyhet, csokis pirított rizst (Coco Pops) vagy rizsropogóst (Rice Crispies), illetve alacsonyabb glikémiás indexű ételt, például cukrozott zabkását adtak reggelire? A magas glikémiás terhelésű reggeli után a gyerekek többet fogyasztottak a svédasztalos ebédből, mint abban az esetben, amikor nagyjából ugyanannyi kalóriamennyiséget vittek be az alacsony ghkémiás terhelésű reggeliből. Bár a zabkásájuk cukrozott volt, így is mintegy 100 kalóriával kevesebbet ettek a büféasztalon magukat kellető fogásokból, mint a magas glikémiás indexű reggeli gabonapelyhek elfogyasztását követően. Ez esetben az eltérő rostmennyiség is szerepet játszhatott, mindenesetre az ilyesfajta rövid távú telítettségi vizsgálatok általánosságban arra mutatnak, hogy az alanyok az alacsonyabb glikémiás indexű szénhidrátoktól tovább érzik magukat jóllakottnak. Az étvágyszabályozáson túlmenően az alacsony ghkémiás terhelésű élelmiszerek fogyasztása a zsírégetés fokozódását is eredményezi. Ha egy magas korpatartalmú gabonapehelyből (All-Bran) és gyümölcsből álló étkezés után 3 órával állítjuk rá a vizsgált személyeket a futópadra, több zsírt égetnek el, mint ha ugyanazt a kalóriamennyiséget magas glikémiás indexű táplálékból (például kukoricapehelyből és fehér kenyérből) vették volna magukhoz. A fokozott zsírégetés nem csupán szapora séta vagy futás közben tapasztalható, hanem nyugalmi állapotban is. Többek között azért is olyan nehéz fenntartani a fokozatos súlycsökkenést, mert a testünk úgy védekezik a zsírszövet elvesztése ellen, hogy lelassítja a nyugalmi anyagcserénket, vagyis csökkenti a puszta létfenntartási célból óránként elégetett kalóriák számát. Ez az egyik oka annak, hogy egy idő után megtorpan a fogyás. Ha azonban alacsony glikémiás terhelésű étrendre állítjuk a vizsgált személyeket, az anyagcseréjük korántsem lassul le annyira - szűk 10 kilónyi fogyást követően csupán napi 96 kalóriával égetnek el kevesebbet a magas glikémiás terhelésű étrenden élők 176 kalóriányi csökkenéséhez képest. A napi 80 kalóriányi különbség talán nem tűnik olyan soknak, ám ezt a mennyiséget a szervezet automatikusan égeti el, anélkül, hogy a kisujj adat mozdítanod kellene érte. Ez a kalóriaérték egyébként legalább másfél kilométernyi plusz sétát jelentene (vagy épp két falásnyival kevesebbet a kedvenc fánkodból). Ez a folyamat persze a másik irányban is működik. Ha magas glikémiás terhelésű étrend mellett túltápláljuk a vizsgált személyeket, több zsírt raktároz el a szervezetük, mint azoké, akik ugyanannyi kalóriát vesznek fel, csak éppen alacsony glikémiás indexű élelmiszerekből. Amennyiben 50 százalékkal több kalóriát fogyasztasz el a kelleténél, magas glikémiás indexű étrend mellett napi bő 10 deka háj rakódik a testedre. Ha azonban ugyanezt a kalóriamennyiséget alacsony glikémiás indexű táplálékokból fogyasztod el, mintegy 40 százalékkal kevesebbet hízol, ami hetente nagyjából 30 deka különbséget eredményez azonos kalóriafelvétel mellett.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése