Ugrás a fő tartalomra

Tiszta élelmiszerek

 Az elképzelés, miszerint obezogén, vagyis elhízást elősegítő környezeti szennyezéseknek  vagyunk  kitéve,  egy alternatív gyógyászati folyóirat 2002-es számában napvilágot látott spekulációból egyetlen évtized leforgása alatt plauzibilis tudományos elméletté szilárdult. Pedig a vélelem kezdetben igencsak ingatag lábakon állt: szószólói rámutattak például, hogy a közelmúlt országos felmérései szerint a testsúlyunk mintha gyorsabb ütemben gyarapodna annál, amit a saját bevallásunk szerint elfogyasztott kalóriák indokolnak. Következésképpen, folytatódott az érvelés, valamely külső hatás is ludas lehet  a kalória-egyensúlyunk felborulásában.  Persze  köztudottan bajos dolog hiteles kalóriabeviteli adatokhoz jutni a megkérdezettek visszaemlékezésein alapuló felmérésekkel, különösen túlsúlyos egyéneknél, akik beszámolóikban hajlamosak letagadni a valóban elfogyasztott ételmennyiség egy részét. Elméleti szempontból mindenesetre a hízásra hajlamosító szennyezőanyagok koncepciója korántsem tűnt olyan elrugaszkodottnak. Az embernél a legkülönfélébb vegyszerek okoznak elhízást: ezeket gyűjtőnéven orvosságoknak hívjuk. A gyógyszerek számos kategóriájáról köztudott, hogy súlygyarapodást idéznek elő ilyenek például az antidepresszánsok, az antipszichotikumok és a  cukorbetegség  kezelésére használt szerek  bizonyos válfajai.  A nagyüzemi állattenyésztés valóságos tudománnyá tette a hizlalást; a vegyszerek, hormonok és gyógyszerek egész légióját vetik be, hogy az állatokon minél hamarabb megtapadjanak a kilók. Csirketollak elemzése alapján megállapították, hogy a baromfitenyésztők az égvilágon mindennel etetik a szárnyasokat az arzéntól egészen a Prozacig. (A baromfitenyésztők azt állítják, hogy ha koffeint adnak a szárnyasoknak, „akkor többet vannak ébren, úgyhogy többet is esznek, és persze hamarabb megnőnek”.) De milyen bizonyítékaink vannak arra, hogy a vegyszerek minket is folyamatosan hizlalnak? Kezdetben a vegyianyag-szennyezés és az elhízás vélelmezett összefüggését részben arra a megfigyelésre alapozták, hogy a vegyipari termelés ugrásszerű növekedése épp egybeesett az elhízás járványának kitörésével és elterjedésével. No persze, mondhatjuk erre, de hány ezer egyéb változás következett  még  be életünkben az elmúlt fél évszázad folyamán? Miért kiáltanánk ki bűnbaknak rögtön a szennyezést, amikor oly sok kézenfekvőbb magyarázat kínálkozik a besavanyodott ülő életformától a túlédesített élelmiszerekig?

Mindenesetre a szennyezőanyagok közrehatására utal az a tény is, hogy a házi kedvenceink szintén egyre jobban elhájasodnak. Márpedig Bodri manapság sem nyakai több szénsavas üdítőt. Persze minél többet punnyadunk kedvenc tévésorozataink ismétléseit bámulva, annál ritkábban visszük le sétálni a kutyát, de mi a helyzet a macskákkal? Nem lehetséges, hogy egyszerűen csak túl sok jó falattal tömjük őket - ahogyan a tulajdon gyermekeinket is? Ez egyszerűbb magyarázatnak tűnik annál az elképzelésnél, miszerint elhízást okozó vegyi anyagok  halmozódnak  fel az emberek és kis kedvenceik által fogyasztott táplálékokban. Ám nem csupán a cicáinkról és csemetéinkről van szó. 2011-ben egy figyelemre méltó értekezés látott napvilágot Canaries in the Coal Mine: A Cross-Species Analysis of the Plurality of Obesity Epidemics (Kanárik a szénbányában: Az  általános  elhízásjárvány több fajra kiterjedő elemzése) címmel. A tanulmányhoz több mint 24 ezer állatot vizsgáltak 24 különböző populációból, köztük vadállatokat, kísérleti állatokat, illetve városi és falusi élőhelyen tenyésző patkányokat. A kutatók megállapították, hogy nem csupán a dédelgetett házi kedvencek között, hanem valamennyi populációnál „jelentős és hosszú távú” gyarapodás mutatkozik az állatok testsúlyában. Mindnyájan hízunk tehát. Márpedig annak esélye, hogy  a vizsgált populációk mindegyikének puszta véletlenségből gyarapodik a súlya, nagyjából 8 millió az egyhez. E bizonyíték fényében bajosan tulajdoníthatjuk kollektív súlyproblémánkat kizárólag olyan tényezőknek, mint a tornaórák számának csökkenése, a videojátékok elterjedése, vagy épp a szemétkaják térhódítása. Még a csecsemőink is súlyosabbak. Az utóbbi időben riasztóan megemelkedett az elhízási arányszám a két év alatti gyermekek körében. És aligha érvelhetünk azzal, hogy napjaink félévesei többet esznek vagy kevesebbet mozognak, mint a korábbi nemzedékek ilyen idős tagjai tették. Az effajta adatok csigázták fel a tudósok érdeklődését, akik belevetették magukat az elhízásra hajlamosító vegyszerek kutatásába, és a jelen pillanatig  húsz  különböző vélelmezett obezogén anyagot találtak. Ezek közül a legalaposabban tanulmányozott vegyületcsoport az organotinoknak nevezett ónalapú gombaölő szereké.


Az organotinokat többek között „elszennyeződésgátló” festékbevonatként alkalmazták a hajók törzsének külső felületén és más víz alatti szerkezeteken, például a haltenyésztő telepek tartályain és az olaj fúrótornyokon, hogy megelőzzék a kacsakagylók megtapadását. Ám mihelyt a vegyület szélesebb körben is telterjedt, a tudósok felfigyeltek rá, hogy a nőstény tengeri csigák kezdenek péniszt növeszteni. Az organotinok használatát végül hormonzavar-előidéző hatásuk miatt 2008-ban betütották a tengerekben. Ám ezek a vegyületek nem csupán a hormonokat keverik meg, hanem aktiválják a peroxiszóma proliferátor-aktivált receptor-gammát (röviden PPAR-y), az adipogenezisnek, vagyis az új zsírsejtek (adipociták) képződési folyamatának legfőbb szabályozóját. Mihelyt aktiválódik, a PPAR-y kötőszövet-őssejteket toboroz, hogy új zsírsejtekké alakítsa őket, ráadásul stimuláló hatásának köszönhetően még jobban fel is duzzaszthatja e sejteket. Magyarán ha érintkezésbe kerülünk e vegyülettel, testünk több és nagyobb zsírsejteket termel, ha pedig a magzat az anyaméhben van kitéve a PPAR-y hatásának, valószínűleg egész további életét megnövekedett számú zsírsejttel éli le. 
Mire a fiatal felnőttkorba lépünk, a testünkben összesen megtalálható zsírsejtek száma nagyjából állandósul. Ha hízunk vagy fogyunk, javarészt csak a már meglévő zsírsejtjeink mérete növekszik vagy csökken. Tehát amennyiben eleve magasabb zsírsejtszámmal indulunk neki az életnek, könnyebben szedjük fel magunkra a kilókat, nehezebben adjuk le őket, és az elért súlycsökkenést is bajosabban tudjuk megtartani.
Ráadásul minden egyes zsírsejt, mely a testünkben képződik, potenciálisan egy csont-, porc- vagy izomsejttel rövidít meg minket. A PPAR-y által zsírsejtté alakított kötőszövetőssejtek máskülönben az említett sejtek bármelyikévé fejlődhettek volna, úgyhogy a PPAR-y túlzott aktivitása adott esetben nem csupán az elhízásra, de a csontritkulásra is hajlamosíthat minket. Az oszteoporózisos csont emmentáliéra  emlékeztető lyukacsait gyakorta zsírszövet tölti ki. Talán épp ez az oka, hogy a PPAR-y-t aktiváló diabéteszgyógyszer, a roziglitazon (melyet Avandia terméknév alatt forgalmaznak) nem csupán súlygyarapodást okoz mellékhatásként, hanem a csonttörés kockázatát is növeli. De hogyan kerülhetnek a szervezetünkbe a PPAR-y-t aktiváló organotinvegyületek? Főként a táplálékunkkal, különösképpen a halakkal és a tenger gyümölcseivel. Jóllehet az organotinok hajókon és egyéb vízi járműveken való alkalmazását évekkel ezelőtt betiltották, a hajózási útvonalak környékén továbbra is megtalálhatók, és a halfilékben mérhető koncentrációjuk nem sokkal marad el a tilalom előtt világszerte megállapított értékektől. Egyes halfajták rosszabbak az átlagnál. Az organotinok legmagasabb szintjét az óriás laposhalban, a kardhalban, illetve a konzerv tonhalban mérték, az Egyesült Államok piacon vásárolt tengerihal-mintáinak vizsgálatából pedig kiderült, hogy a tenyésztett halnak nagyobb az organotintartalma, mint a tengerből fogottnak. S hogy elég nagy-e a szennyezettség mértéke ahhoz, hogy aggodalmakra adjon okot? A kutatók a világ több  országára vonatkozóan kiszámították egy gyakori organotin, a tributiltin „tolerálható átlagos maradványszintjét” a tengeriélelmiszer-termékekben, az átlagos felnőtt táplálkozási mintázatából kiindulva. Az Egyesült Államokban a 84 tengeriélelmiszer-mintából 7 termék, vagyis nagyjából 8 százalék haladta meg ezt a szintet. Ne feledjük, hogy a határértéket az átlagos felnőtt fogyasztóra kalkulálták, vagyis a százalékos arány magasabb volna gyermekeknél, illetve azoknál a felnőtteknél, akik több tengeri terméket fogyasztanak. Japánban például a minták 30 százaléka haladta meg a tolerálható átlagos tributiltin-adagot, ám nem azért, mintha az ottani halak szennyezettebbek volnának, hanem mert a japánok több halat és egyéb tengeri táplálékot fogyasztanak.


A makacs szennyezőanyagok elborították a világot, és napjainkra már az Északi-sarkvidéken is megtalálhatók, több ezer kilométernyire minden ismert forrástól. Szerencsére a 2004-es stockholmi egyezmény óta sok szennyező vegyület szigorú szabályozás alá került, ám sajnálatos módon továbbra is számos olyan hormonzavart előidéző vegyszer akad, amelyeket alul- vagy egyáltalán nem szabályoznak. A DDT nevű betiltott rovarirtó szer, mely mára főként a hústermékekben, különösen a halakban található meg, „vélelmezett” emberi obezogén, amely évente sok ezer gyermek elhízásáért lehet felelős. Mindeközben a műanyaggyártáshoz használt biszfenol A (BPA) nevű vegyszernek valószínűsíthetően több tízezer gyermekkori elhízás tulajdonítható. A BPA-t több mint egy évszázaddal ezelőtt fejlesztették ki mesterséges ösztrogénként. Ám az ipar csak az 1950-es években fedezte fel, hogy a vegyületet polikarbonát műanyagok előállításához is felhasználhatják. Noha régóta köztudott volt, hogy a BPA kihat az emberi hormonháztartásra, rohamos gyorsasággal vált az egyik legszélesebb körben felhasznált vegyszerré világszerte. Jelenleg a biszfenol a legnagyobb mennyiségben termelt vegyi anyagok közé tartozik, melyből évente csaknem 3 millió tonnát állítanak elő globálisan.
Laboratóriumi kísérletek során kimutatták, hogy a BPA felgyorsítja az új zsírsejtek képződését, és fokozza bennük  a zsír felhalmozódását, ám e folyamatokat az ember vérkeringésében mérhető koncentráció több ezerszeresénél figyelték meg. Jóllehet egy országos felmérés során tesztelt amerikaiak több mint 90 százalékának a vérében kimutatták a BPA-t, a vegyület koncentrációja mindössze 10 nM (nanomol) körüli volt. E korai kísérletekben ezzel szemben 25-28 ezer nM koncentrációnál vizsgálták a vegyületet. Régóta tisztában vagyunk vele, hogy a hormonális hatások az alacsony környezeti értékek szintjén is mutatkoznak, ám azt csak a közelmúltban fedezték fel - részint hasi műtéteken átesett gyermekek és felnőttek zsírszövetmintáinak vizsgálatával hogy a BPA elenyészően csekély, 1 nanomolnyi koncentrációja a zsírsejtképződést szintúgy befolyásolhatja. A biszfenol A még azután is képes fokozni az adipogenezist, a zsírsejttermelés folyamatát, hogy a máj
átdolgozta - ami hormonális hatásaitól megfosztja. A BPA-kitettség az élet valamennyi szakaszában korrelációt mutat a megnövekedett testsúllyal, s a népességvizsgálatok az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Dél-Koreában egyaránt összefüggést mutattak ki a vegyület koncentrációja és a mért testzsírértékek között. Az általános elhízást vizsgáló hét BPA-tanulmány közül hat, a hasi elhízás tárgyában készített öt tanulmány közül pedig mind az öt kimutatta a kapcsolatot. Ha e vizsgálatok eredményeit összegezzük, megállapíthatjuk, hogy a legmagasabb BPA-szintű egyéneknek 67 százalékkal nagyobb esélyük van az elhízásra azokhoz képest, akiknél  a legalacsonyabb értékeket mérték. Ezenfelül férfiaknál a BPA koncentrációja a kisebb zsírmentes testtömeggel is összefüggésbe hozható. Azoknak az egyéneknek, akik a vizeletből kimutatható BPA-szint tekintetében a legfelső 25 százalékhoz tartoznak, átlagosan mintegy másfél küóval csekélyebb a zsírmentes testtömegük, ami azt sugallja, hogy a vegyület az izomszövetre is negatív hatást gyakorolhat. (A magasabb BPA-szintet a hanyatló férfi nemi működéssel is kapcsolatba hozták, ám ez már egy másik könyv témája.)
De hogyan kerülhetjük el a biszfenol A-t? Egy csekély  mennyiséggel a hőérzékeny papírok révén is érintkezésbe kerülünk, például amikor megfogjuk a pénztári blokkot és a kinyomtatott jegyeket, különösen, ha a kezünk kézkrémtől zsíros vagy kézmosástól nedves. Ám a BPA 90 százalékát a táplálékunkkal visszük be a szervezetünkbe. Hogy ezt honnan tudjuk? Nos, ha az ember pár napig böjtöl, a BPA-szintje nem kevesebb mint a tizedére csökken. Persze a böjtölés nem igazán fenntartható gyakorlat. A kutatók meggyőzték az egyik kísérletben részt vevő családokat, hogy tegyenek próbát a „friss élelem hadművelettel”, melynek ideje alatt teljesen elhagyják a feldolgozott és konzervélelmiszereket. (Hogy mi a baj a konzerwel? Sajnálatos módon a legtöbb konzervdoboz belsejét BPA-t tartalmazó epoxigyanta védőréteggel vonják be, mert ez dobozonként mintegy 2 centtel olcsóbb, mintha BPA-mentes anyagot használnának.) Ennek eredményeképpen a legmagasabb BPA-szintek három nap leforgása alatt 76 százalékkal estek vissza. E kísérletet úgy is lefolytatták, hogy a résztvevők napi étrendjét egy adag konzervlevéssél egészítették ki. Miután a kísérleti alanyok 5 napon át ették a konzervlevest, a csakis friss összetevőkből készült levest fogyasztókhoz képest a BPA szintje 1000 százalékkal emelkedett meg a vizeletükben. Az eredmény még riasztóbbnak bizonyult volna, ha sűrített leveskonzervet használnak a kísérlethez, ugyanis ez további 85 százalékkal több BPA-t tartalmaz, mint a konyhakész konzervleves. Egyébként a  legmagasabb biszfenol A-szintet a konzerv zöldbabban és tonhalban mérték. Az Egyesült Államokban csupán egyetlen friss élelmiszerben, éspedig a szeletelt pulykahúsban találtak BPA-szennyezést. Megszívlelendő jó tanács: Pontosan a konzervek BPA- tartalma miatt hangsúlyozom ki a Receptek, hogy sokáig élj című szakácskönyvben, hogy mindig üveges, aszeptikus csomagolású (Tetra Pák) vagy BPA-mentes dobozba zárt bab- és paradicsomtermékeket vásárolj. Az Edén Foods például forgalmaz egy BPA-mentes babkonzervcsaládot. De a „magad főzted, most eddig is meg!" elvet is követheted: ha saját kezűleg készíted el a babod, jobb lesz az állaga, ráadásul olcsóbban kijössz. Én legszívesebben elektromos kuktát használok e célra. A súlygyarapodással összefüggésben álló műanyagipari vegyületek újabb csoportját képezik a ftalátok. Egy elhízásszakértőkből álló európai konszenzusfórum 40-69 százalékra becsülte annak valószínűségét, hogy a ftalátszennyezés évente több mint 50 ezer esetben okoz elhízást idősebb nőknél. Mivel a böjtölés ideje alatt a ftalátszint hamar leesik, a kutatók figyelme az étrendi forrásokra terelődött, a vegetáriánus diétára váltó egyéneknél tapasztalható jelentős csökkenés pedig újabb nyomravezető jelzéssel szolgált arra nézve, mely élelmiszer-kategóriákat érdemes megvizsgálniuk. És valóban, egyes hústermékekben (különösen a baromfiban), a zsiradékokban és bizonyos tejtermékekben mérhető rendszeresen magas ftalátkoncentráció. A tény, miszerint a tojásfogyasztás is összefüggésbe hozható a megemelkedett ftalátszinttel, határozottan valószínűsíti, hogy a csirkék maguk is szennyezetté válnak már azelőtt, hogy műanyag fóliába csomagolnák őket eladásra. A tejtermékek ftaláttartalma viszont a fejőgépek műanyagcsöveiből eredhet, mivel a kézzel fejt tejben csupán tizedakkora értékek mérhetők. A hús- és tejtermékalapú étrendekben sok esetben akár a Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency) által meghatározott napi italát biztonsági határérték négyszerese is megtalálható.
Ezért olyan nehéz következtetéseket levonni a szennyezőanyagok és az elhízás kapcsolatát elemző népességvizsgálatokból. A magas ftalátszint olykor egyszerűen csak annyit jelent, hogy az illető sok sült  csirkét eszik, a magas BPA-érték pedig azt jelezheti, hogy imádja a vagdalthúskonzervet. Ahogyan a műanyaggyártáshoz használt vegyszerek jelentős koncentrációja utalhat a friss élelmiszerekben szegény étrendre, éppúgy a magas DDT-szint azoknak az élelmiszereknek a fokozott fogyasztását jelezheti, melyek  az Endokrinológiai Társaság (Endocrine Society) szerint a legnagyobb mennyiséget tartalmazzák e vegyületből, úgymint „a vörös húsok, a hal, a baromfi, a tojás, a sajt, a vaj és a tej”. A DDT-hez hasonló szennyezőanyagok jelenléte csupán az egyik potenciális oka annak, hogy az ezeken az élelmiszereken alapuló étrend összefügg az elhízás magasabb kockázatával. Megszívlelendő jó tanács: A BPA és a ftalát anyagcseretermékei az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 95 százalékában kimutathatók. Az Egyesült Államokban a csecsemőtápszeres palackok és csőrös poharak gyártásához ugyan már tilos ftalátot használni, ám az egyéb műanyag tárolóedények esetén érdemes figyelni a 3-as és 7-es újrafelhasználási kódszámokat, ezek jelzik ugyanis a valószínűsíthetően magas BPA-tartalmú termékeket. Immár a gyermekjátékok sem tartalmazhatnak az egészségügyi határértéknél több ftalátot, ám a felnőtteknek szánt „játékszerekkel" más a helyzet. A zseléalapú szexuális segédeszközök gyakran rugalmasított vinilalapanyagból készülnek, amely telis-tele van ftaláttal. Ha ragaszkodunk a vízalapú síkosítókhoz, századrészére csökkenthetjük a ftalát bejutásának esélyét a szervezetbe, ám az ilyen felnőttjátékszerek gyakran mégis a célzottal ellentétes eredményt érik el. Azok a nők, akiknek különösen sok ftalát mutatható ki a szervezetében, több mint kétszer akkora eséllyel számolnak be a szexuális érdeklődés hiányáról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alacsony inzulinindexű élelmiszerek

  Az inzulint akár „a kalóriadús táplálkozás hormonjának” is tekinthetjük. Egy kiadós étkezés után a szervezetünket elárasztják a kalóriák. Az elfogyasztott keményítő egyszerű cukrokká bomlik, a fehérje aminosavakká, a zsír pedig zsírsavakká, s e vegyületek mind bekerülnek a vérkeringésünkbe. Ekkor lát munkához az inzulin, hogy szétossza, illetve elraktározza e bőséget. Eljuttatja a vércukrot az izmainkba, hogy üzemanyagként szolgáljon a mozgáshoz, segít a sejtjeinknek felvenni a zsírsavakat,  hogy új fehérjéket állítsanak elő belőlük, a vérünkben keringő zsírsavakat pedig  felhalmozza  a  zsírraktárainkban.  Az inzulin kétféleképpen is vezérli e folyamatot: egyrészt konkrétan a zsírsejtekhez irányítja a vérzsírt, másfelől utasítja e sejteket, hogy hagyjanak fel a kalóriák égetésével. Elvégre az inzulin a bőség hírhozója. Ha elhízunk, a zsír visszaszivároghat túltelített zsírsejtjeinkből a vérkeringésbe, hogy az izmainkban raktározódjon el. Ez megzavarhatja az inzulin jeltovábbító tevé

A sóbevitel csökkentése

  Az elmúlt évtizedek során étrendünk egyik legdrámaibb változása sóbevitelünk ugrásszerű növekedése volt. Fajunk történelmének túlnyomó részében csupán ahhoz a napi egycsipetnyi sóhoz jutott hozzá, ami természetes módon megtalálható a teljes értékű táplálékokban. Manapság azonban - elsősorban a feldolgozott élelmiszereknek köszönhetően - tízszer akkora mennyiséget veszünk fel ételeink legfőbb ízesítőjéből, mint amekkorát a testünk az évezredek során képessé vált kezelni. Vajon milyen szerepet játszhat a mértéktelen sófogyasztás az elhízás járványában? A táplálkozástani szakcikkek 40 esztendeje hozzák következetesen összefüggésbe a  sóbevitelt  a súlyfelesleggel. 2017-ben a kutatók több mint egytucatnyi témába vágó tanulmány metaanalízisét elkészítve arra a megállapításra jutottak, hogy a fokozott nátriumfogyasztás közel 5 centivel növelheti a derékbőséget. A túlzottan sós étrenden tartott gyerekeknél több mint kétszeres a valószínűsége a hasi elhízásnak - de honnan tudhatjuk biztosan,

A finomított gabonafélék

  Ha egy peterakás előtt álló tücsköt megtámad egy ragadozó farkaspók, utódai már kikelésükkor fokozottan ragadozókerülő viselkedést mutatnak, és ekként nagyobb eséllyel élik túl az eljövendő póktámadásokat. Úgy tűnik, a nőstény tücsök képes valamiféle figyelmeztető jelzést továbbítani ivadékainak a fenyegető veszedelemről, úgyhogy azok a külső környezethez előre alkalmazkodva bújnak elő a petékből. Hogyan lehetséges ez? A DNS-ük talán nincs eleve „kőbe vésve”? Ugyanez a jelenség megfigyelhető a növényeknél is. Ha veszünk két genetikailag azonos növényt, s az egyiket a napfényben, a másikat az árnyékban neveljük, a napon tartott növény magvaiból olyan sarjak kelnek ki, melyek jobban fejlődnek a napon, míg az árnyékban tartott növény olyan magokat produkál, amelyek hamarabb szárba szökkennek rosszabb fényviszonyok között - noha a két növény genetikailag teljesen azonos. Ugyanaz a DNS, eltérő tulajdonságok. Újfent Az okok című fejezetben már említett epigenetika jelenségébe botlottunk, a