Ugrás a fő tartalomra

Alacsony kalóriatartalmú ételek

 


Az egyik kulcsfontosságú kérdés, melyet régóta próbálunk megválaszolni, így hangzik: Mi állhat ama robbanásszerű növekedés hátterében, melyet az elmúlt néhány évtized folyamán tapasztalunk az elhízottak arányszámában az Egyesült Államokban? Nos, jól tudjuk, az élelmiszeripar képviselői régóta hajtogatják, hogy a mozgásszegény életmód a felelős nemzetünk elhájasodásáért. Emlékszel a kiszivárgott céges e-mailekre, melyekből minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, a Coca-Cola több mint egymillió dollárt költött arra, hogy titokban létrehozza a Globális Energia-egyensúly Hálózatot (Global Energy Balance NetWork), a testedzés fontosságát kihangsúlyozva háttérbe szorítsa a szénsavas üdítők egészségkárosító hatásának kérdését, s a szervezetet „fegyverként” használja az elhízásról folyó „párbeszéd megváltoztatására” ama„háborúban”, amelyet a cég a közegészségügyi szakma ellen vív. Csakhogy amint a 21. oldalon kifejtettem, a lakosság fizikai aktivitása az 1980-as évek óta alkalmasint inkább fokozódott Az elhízás járványának elsődleges oka immár a napnál is világosabb: egyszerűen arról van szó, hogy túl sok kalóriát fogyasztunk. A teljes népesség élelmiszer-fogyasztását bajos nyomon követni, ám az egy főre eső élelmiszerkínálat, illetve - termelés nagyságrendjét igenis meghatározhatjuk, figyelembe véve az import- és exportvolument, és elvégezve a megfelelő korrekciókat a megromlott és kidobott ételmennyiséggel. Ha tehát szemügyre vesszük, hogyan alakult az egy főre eső élelmiszer-termelés az 1970- es évektől a 2000-es évekig, láthatjuk, hogy a mennyiségnövekedés bőségesen elegendő magyarázattal szolgál az elhízás járványára. Abból kiindulva, hogy mennyivel több kalóriát visznek  be a szervezetükbe a mai srácok, úgy számítanánk, hogy  bő 4 kilóval kellene többet nyomniuk, mint hajdan, amikor banánüléses BMX bringákon suhantak - és pontosan ez a helyzet. Az értékek összeadódnak. A kizárólag a becsült kalóriabevitel-emelkedésen alapuló előrejelzés tökéletesen megegyezik gyermekeink ténylegesen mérhető súlygyarapodásával .Persze a felnőttek is jócskán felszedtek magukra. A pluszkalóriákat tekintve, melyeket az Egyesült Államok felnőtt népessége manapság felhabzsol, azt várnánk, hogy nagyjából 11 kilóval vagyunk súlyosabbak, mint az 1970-es években, ám valójában csak 8,5 kilóval gyarapodtunk. Vagyis nem vagyunk annyira kövérek, mint a fokozott kalóriafelvételen alapuló becslések sugallják, ám ennek legalábbis részben az lehet az oka, hogy manapság több élelmiszer végzi a szemetesben. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az elfogyasztott többletkalóriák könnyűszerrel megmagyarázzák, miért növekszik évről évre a derékbőségünk. Ha vissza akarnának térni az 1970- es években mért testsúlyunkhoz, az amerikai gyerekeknek mintegy napi 350 kalóriával kevesebbet kellene fogyasztaniuk, ami nagyjából egy doboz  szénsavas üdítőnek és egy kis adag sült krumplinak felel meg, a felnőtteknek pedig nagyjából egy 500 kalóriás Big Mac értékével kellene visszafogniuk a bevitelüket (vagy  naponta kétórás sétát tenniük szapora tempóban).



A puszta tény, hogy több kalóriát veszünk magunkhoz,  nem feltétlenül jelenti, hogy nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk. Valószínűleg csupán arról van szó, hogy napjaink élelmiszereiben koncentráltabban vannak jelen a kalóriák. Elvben könnyen meglehet, hogy kizárólag azért vesszük fel azt a bizonyos 20 százalékkal nagyobb becsült kalóriaértéket, mert minden egyes falat, amit lenyelünk, eleve 20 százalékkal több kalóriát tartalmaz. Persze időközben az adagok mérete is megnövekedett.  Az 1970-es évektől az 1990-es évekig az átlagos sajtburger 16,5 dekáról 20,7 dekára hízott, a sós ropogtatnivalók átlagos adagmérete 3 dekáról 4,5 dekára nőtt, az üdítőitalok pedig átlagosan mintegy 3,8 deciről közel 5,9 deciliterre terebélyesedtek. De ami a fő, úgy tűnik, a megnövekedett adagok nagyobb bevitelt eredményeznek még akkor is, ha az utolsó falatot vagy kortyot meghagyjuk
tehát a méret igenis számít. Ha egy egész vödröt nyomunk a mozilátogató kezébe tele pattogatott kukoricával, 50 százalékkal többet fogyaszt belőle, mint abban az esetben, ha ugyanazt a popcornt egy kisebb (de még mindig jókora) dobozban szolgálják fel neki. Egy édességfogyasztást vizsgáló kísérlet során azok a résztvevők, akiknek félkilós zacskóban adták az M&M’s csokidrazsét, állítólag 120 szemet habzsoltak be az édességből egy videofilm alatt, míg társaik, akiknek negyedkilós zacskóban osztották ki ugyanazt a csemegét, mindössze 63 szemet majszoltak el. Úgy tűnik, a teljes népességet tekintve a nagyobb adagméretek a nap folyamán elköltött étkezések számának emelkedésével egyetemben többé-kevésbé kielégítő magyarázattal szolgálnak a kalóriafelvétel országos megnövekedésére. Egyéni szinten azonban a kalóriakoncentráció jelentékenyebb tényező az adagméretnél. Amennyiben 33 százalékkal csökkentjük  egy extra adag spagetti méretét, az emberek nagyjából 10 százalékkal esznek kevesebbet, ám ha egy brokkoli-, karfiol- és paradicsompürére 33 százalékkal kisebb kalóriakoncentrációjú öntetet készítünk úgy, hogy a sajt és a tejszín egy részét más hozzávalókkal helyettesítjük, a kalóriafogyasztás közel háromszor annyival esik vissza. A gyomrunk befogadóképessége nem korlátlan. Amikor kezd megtelni, a gyomorfal feszítési receptorai jelzik, hogy ideje abbahagyni a táplálkozást. Ha tehát gyarapítani akarod a súlyodat, e korlátot figyelembe véve hogyan kezdhetsz hozzá? Nos, először is, étkezhetsz gyakrabban. Alternatív megoldásként pedig növelheted ama táplálék kalóriaértékét, mellyel egyszerre megtöltöd a gyomrodat, éspedig oly módon, hogy az étrendeden módosítva nagyobb kalóriasűrűségű élelmiszerekre váltasz - vagyis megemeled a bevitt táplálék egységnyi súlyú  vagy térfogatú adagjára jutó kalóriaértéket. Egyes élelmiszerek több kalóriát tartalmaznak bögrénként, kilónként vagy falatonként, mint mások. Az olajnak például nagy a kalóriasűrűsége, ami annyit jelent, hogy koncentráltan tartalmaz energiát: rengeteg kalória zsúfolódik össze benne kis helyen. Ha csak egy kanál olajat locsolunk is egy tál ételre, 120 kalóriával növeljük a tápértékét. Amennyiben ugyanezt a 120 kalóriát az alacsony kalóriasűrűségű szederből kívánjuk elfogyasztani, két bögrével is elszemezgethetünk. Ha az ember behörpinti az evőkanálnyi olajat, a gyomra  jóformán ugyanolyan üres marad, ám ha bevág két bögrényi bogyós gyümölcsöt, valamelyest  legalábbis eltelik.
Egy maréknyi zselécukorban mintegy tizenhatszor annyi kalória rejlik, mint ugyanannyi koktélparadicsomban. Tehát ha azonos kalóriamennyiséget akarsz felvenni, vagy a marok cukrot dobod be, vagy nagyjából négybögrényi koktélparadicsomot fogyasztasz el. Egy nagy adag olajban sült krumpli hozzávetőleg ugyanolyan térfogatú és súlyú, mint egy jókora szem sütőben sült burgonya, csak éppen négyszer annyi kalóriát tartalmaz. Szóval az adott kalóriaérték eléréséhez vagy a nagy adag sült krumplit majszolod el, vagy 4 sütőben sült burgonyát pakolsz be. Szerinted melyik eledel a laktatóbb?
Az átlagos emberi gyomor kitágulva mintegy egyliternyi űrtartalmú táplálékot képes befogadni, ami négybögrényinek felel meg. Amennyiben egyliternyi epres jégkrémmel töltjük meg a gyomrunkat, az egész napra elegendő kalóriamennyiséget egyszerre bevisszük a szervezetünkbe. De mi a helyzet akkor, ha ugyanezt a nagyjából 2000 kalóriát nyers földi eperből kívánjuk elfogyasztani? Nos, ehhez bizony 44 bögre epret kell gallér mögé hánynunk, amivel tizenegyszer tölthetjük meg a gyomrunkat. Bármilyen ízletes is ez a gyümölcs, mégsem hiszem, hogy képes lennék naponta tizenegyszer pukkadásig tömni magam vele.


A cukkininak még a brokkolinál is kisebb a kalóriasűrűsége. Ha reggel nekiállnál ropogtatni, és estére eljutnál a századik bögre szeletelt cukkiniig, akkor is veszítenél a súlyodból. Az uborka is olyan kalóriaszegény zöldség, hogy több mint 150 bögrényivel kellene felhabzsolnod naponta, ha hízni akarnál, összevágott fodros kelből pedig meg sem állhatnál 250 bögréig. Ilyen csodálatosak a keményítőmentes zöldségek és gyümölcsök. Naponta háromszor torkig lakhatsz friss gyümölccsel, és továbbra is csökkenni fog a súlyod, hiszen az ilyen táplálék javarészt nem egyéb, mint víz és levegő. Egy  alma  súlyának például 85 százaléka víz, térfogatának pedig 20 százaléka levegő (ezért játszhatjuk halloween napján a népszerű játékot, melynek során a fogunkkal igyekszünk kiemelni a vízzel töltött tál felszínén lebegő almát). A másik végletet azok a tiszta zsírok és olajok képviselik, melyekkel nagy kalóriasűrűségük miatt csupán egyetlenegyszer tölthetjük meg a negyedéig a gyomrunkat, és máris túllépjük a napi maximálisan bevihető kalóriamennyiségünket. Tehát az ember választhat, hogy száz bögre zöldséget ropogtat el, vagy egyetlenegy kocka vajat majszol el. Persze remélhetőleg senki sem fogyasztja kockaszám a vajat - e példával csupán azt kívántam szemléltetni, miként lehetséges, hogy az ember rendszeresen ugyanakkora vagy nagyobb mennyiséget fogyasszon alacsony kalóriasűrűségű eledelekből, és mégis csökkentse a testsúlyát. Azok az emberek, akik alacsony energiasűrűségű étrendet követnek, több száz kalóriával kevesebbet fogyasztanak el naponta, mégis lényegesen - átlagban mintegy 35 dekával - több táplálékot vesznek magukhoz. A legtöbb fogyókúrás étrend az adagok méretének csökkentésére épül, ám jól tudjuk, hogy a „koplaltató” megközelítésmód csak örökösen éhessé és elégedetlenné teszi a fogyókúrázókat. Ha viszont a tilalmak helyett a pozitív „egyél, amennyi jólesik” üzenetet hangsúlyozzuk ki, és egészséges, alacsony energiasűrűségű élelmiszerekből állítjuk össze a diétát, ígéretes stratégiát kapunk a kezünkbe.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magas víztartalmú élelmiszerek

  A rostokhoz hasonlóan a víz is anélkül növeli ételeink térfogatát, hogy kalóriatartalmukat fokozná. A nyers és az aszalt szilva gyakorlatilag egy és ugyanaz - épp csak az előbbi duzzad a víztől. Az ember minden további nélkül elrágcsál egy maroknyi aszalt szilvát, ám a nyers gyümölcsből ez egy teljes tálnyi mennyiséget jelentene. Egy közismert kísérletben hétköznapi élelmiszerek tucatjait értékelték annak alapján, hogy hány órára képesek elcsitítani az alanyok étvágyát, és a tartós jóllakottságérzetet általánosságban leginkább előrejelző sajátosság a víztartalom volt. A szőlőben például kevesebb a rost, mint a banánban, mégis jóval laktatóbbnak bizonyult - részben talán a magasabb víztartalma miatt. Az alma és a narancs, melyekben még több a víz, a banánt és a szőlőt egyaránt kenterbe veri, ám a kutatók akár kétszer annyit is adtak belőlük az alanyoknak, hogy a bevitt táplálékok kalóriaértéke megegyezzen. Tehát lényegében megállapították, hogy négy narancs laktatóbb, mint két ban...

Étvágyhormonok

  A rövid láncú zsírsavak serkentik továbbá a leptin termelését, mely hormont a zsírsejtjeink választják ki,  hogy közöljék az agyunkkal, ideje megreguláznia az étvágyunkat. A leptin anorektikus hormon -  azért nevezzük így, mert étvágy- és testsúlycsökkenést idéz elő, ám csak hosszú távon. A leptinszintünk, a testzsírtérfogatunk gyarapodásával lassan, fokozatosan emelkedik. Akadnak azonban  olyan anorektikus hormonok is, melyek sokkal gyorsabban éreztetik hatásukat, és gyakorlatilag étkezésről étkezésre elküldik az agynak jelzéseiket. E rövid távú étvágycsökkentők közül kettő a PYY és a GLP-1, melyeket egyaránt a vastagbelünk nyálkahártyájában található speciális L-sejtek választanak ki, éspedig jókora mennyiségben. Most pedig találd ki, hogy milyen receptorok borítják az L-sejtek felszínét! Úgy bizony, szabad zsírsavreceptorok. Cseppentsünk rövid láncú zsírsavakat az L-sejtekre, és máris vadul elkezdik kiválasztani a PYY-t és a GLP-l-et. A kísérletet egyaránt elvég...

Füstbe ment egészség

  2015-ben, amikor a húst hivatalosan is „ismert” vagy „valószínűsíthető” rákkeltő élelmiszerré nyilvánították attól függően, hogy feldolgozott vagy feldolgozatlan formában fogyasztjuk, a szennyező vegyületek helyett inkább azok az anyagok álltak a figyelem középpontjában, amelyek a főzés, pácolás vagy füstölés során keletkeznek. Ennek fényében mindenesetre érdemes követnünk az ajánlást, miszerint a hőkezelés során ne lépjük túl a 127 °C- t, s ekként ne süssük a húst sem serpenyőben, sem  sütőben, illetve kerüljünk minden olyan elkészítési módot, melynek során kéreg képződik rajta, s inkább főzéssel vagy mikrohullámmal hőkezeljük, hogy a külseje „halvány és puha” maradjon. Már az is veszéllyel jár, ha az ember pusztán részt vesz egy kerti grülsütésen, mivel kutatások tanúsága szerint a könnyű öltözék elégtelen  védelmet  nyújt a bőrön át felszívódó légnemű rákkeltő anyagok  ellen. A policiklikus aromás szénhidrogének (PASZ) az égés melléktermékeinek egy csoportj...