Ha a zöldségek azért olyan kalóriaszegények, mert magas a víztartalmuk, akkor talán érdemes lenne a logikus végkövetkeztetésig vinni ezt a gondolatmenetet, és folyadékkal, például levesekkel etetni az embereket, nem igaz? A leveskedvelők rendszerint karcsúbbak és könnyebbek, valószínűleg annak következtében, hogy étrendjüknek kisebb az átlagos kalóriasűrűsége, ám az étkezési szokásaik általában is egészségesebbek - például több hüvelyest és zöldfélét fogyasztanak. Az ember nem lehet biztos benne, hogy a levesevés önmagában véve gyakorolja-e a kedvező hatást, míg ki nem próbálja. A Campbell leveskonzervgyártó cég - ki más? - finanszírozta a vizsgálatot, melynek során a fogyókúrás étrendet követő alanyoknak vagy napi két tányér levest rendeltek, vagy két adag száraz rágcsálnivalót, kekszet vagy perecet, melyek kalóriaértéke megegyezett a levesével. Egy év alatt a levesező csoport tagjai 50 százalékkal többet veszítettek a súlyukból - vagyis mintegy 7,5 kilót a kontrollcsoport 5 kilójához képest. Persze a nátriumbevitelük jócskán megemelkedett, hiszen még a „csökkentett sótartalmú” Campbell-féle leves is több mint 250 százalékkal meghaladhatja az én javasolt 1:1 arányú nátrium/kalória arányomat, melyet a Hogy ne halj meg című könyvben részleteztem. Azt tanácsolom tehát mindenkinek, hogy keressen hozzáadott só nélküli levesváltozatokat, vagy készítse el a sajátjait! A levesekkel kapcsolatos további információkért lapozd fel a Falazd el a kalóriákat! című fejezetet!
A kalóriasűrűséget a legnagyobb mértékben nem is a zsír-, hanem a víztartalom befolyásolja. Mivel a víz kalóriamentesen gyarapítja élelmiszereink súlyát és térfogatát, a legkalóriadúsabb ételek és étrendek azok, melyek zömmel száraz összetevőkből állnak. Egyes zöldségek másfelől több mint 95 százalék vizet tartalmaznak, és amint a Magas víztartalmú élelmiszerek című fejezetben láttuk, itt nem kizárólag a jégsalátára gondolok. A bambuszrügy, a babcsíra, az uborka, a zeller, a paszternák, a főtt kínai kel, a pakcsoj, avagy bordás kel, a zsenge tök és a cukkini a listavezetők a maguk 95 százalékos víztartalmával. Ha ezeket eszed, mintha csak vizet vennél magadhoz zöldség formájában: amikor elfogyasztasz belőlük egy jókora tállal, gyakorlatilag kötött H20-t eresztesz le a torkodon. Miután köztudomásúvá vált, hogy a víztartalom milyen drámai mértékben befolyásolja a kalóriasűrűséget, az élelmiszeripar is be akart szállni a buliba. A Food Nanotechnology: Water Is the Key to Lowering the Energy Density ofProcessed Foods (Élelmiszer-nanotechnológia: A víz a kulcs a feldolgozott ételek energiasűrűségének csökkentéséhez) című tudományos közleményben az egyik kutató felvetette, hogy „a szilárd feldolgozott élelmiszereket a zellerszárhoz hasonlóan strukturálhatnánk önszerveződő, vízzel telt, ehető nanosejtek vagy nanocsövek felhasználásával”. De ugyan mi szükség lenne erre, ha az anyatermészet már megtette helyettünk?! Ha a zöldségekre való átállás tiltakozást váltana ki az étkezőasztalnál, eleinte érdemes lehet titkon becsempészni eme egészséges összetevőket az étrendbe, hogy csökkentsük a kalóriasűrűségét - ahogyan eddig a rejtett zsírokkal növeltük. A Penn State Egyetem egy elhíresült kísérletében a kutatók a családi vacsorák főfogásához titkon brokkolit, karfiolt, paradicsomot, tököt és cukkinit adtak, miközben az ételek külseje, íze és állaga mit sem változott (például püré formában keverték a zöldségeket a tésztaszószhoz). A kísérletben részt vevő gyermekeknek szót sem ejtettek a dologról, s ők ugyanolyan mennyiséget fogyasztottak a fogásokból, ekként pedig lényegesen kevesebb kalóriát, és jócskán több zöldséget vittek be a szervezetükbe. Vagyis mindenki csak nyert! Ám az ifjúság zöldségfogyasztását nem csak úgy növelhetjük, hogy lopva becsempésszük e növényi táplálékokat a gyerek vacsorájába. A kutatók kihangsúlyozták annak fontosságát, hogy számos különböző megközelítésmóddal próbálkozzunk, például többször is kínáljuk meg a gyermeket az eredendően nemszeretem teljes értékű zöldségekkel, ugyanis így idővel bizonyíthatóan könnyebben elfogadja az eledelt. A gyerekek ételválasztásának lényeges meghatározó tényezője, hogy ismerős-e számukra az adott íz. Minél többször kóstolták az adott élelmiszert, annál nagyobb valószínűséggel hajlandók megenni. Tehát a legegyszerűbben úgy vehetjük rá a lurkókat a zöldségfogyasztásra, ha következetes rendszerességgel kiszedjük eléjük a tányérra a répát, brokkolit vagy spenótot - így egy életre megkedveltethetjük gyermekeinkkel e fontos táplálékokat. Az is megoldást jelenthet ugyan, ha titokban mixeljük az ételekbe a zöldféléket, de gyermekeink előbb-utóbb úgyis kirepülnek majd a családi fészekből, a mi célunk pedig az, hogy nyíltan egészséges étkezési szokásokat örökítsünk rájuk. Ugyanezt a zöldségbecsempésző stratégiát sikeresen alkalmazták felnőtteknél is. Az igazat megvallva a kísérleti alanyok valójában jobb étvággyal fogyasztották a „zöldségekkel feljavított” fogások némelyikét, mint zöldmentes változatukat. És jóllehet nagyobb adagokat szedtek a tányérjukra a hozzáadott zöldségekkel készült ételekből, még így is kevesebb kalóriát vittek be. Ismét bebizonyosodott hát, milyen csodákat érhetünk el a kalóriasűrűség csökkentésével. A kísérleti alanyok kétszeresen is nyertek a dolgon: egyrészt végre-valahára elfogyasztottak napi csaknem fél kiló zöldséget, másrészt 350 kalóriával kevesebbet vittek be a szervezetükbe. Vagyis többet ehettek, kevesebb kalória árán. Ha sikerül huzamosabban alkalmaznod e módszert, idővel 16 kilót is könnyedén leadhatsz a segítségével. Persze a kalóriaszegény zöldfélék bevezetésénél még hatékonyabb fogyókúrás stratégiának bizonyulhat a kombinált megközelítésmód. Azok a vizsgálati alanyok, akiknek a zsírbevitelük csökkentéséről tartottak tanácsadást, utóbb több kilót adtak le, mint azok a társaik, akiket csak arra buzdítottak, hogy fogyasszanak több zöldséget és gyümölcsöt, ám a legnagyobb súlycsökkenést annak a csoportnak a tagjai könyvelhették el, amely a zsírszegény, illetve a zöldségben-gyümölcsben gazdag étrend előnyeiről egyaránt megkapta a felvilágosítást: ők átlagosan 8 kilót fogytak, és az év hátralévő részében is megőrizték a súlyukat. Persze egyszerűen a zöldségek bevezetésével - tegyük bár titkon vagy nyütan, például összevágott zöldféléket keverve a rizshez - is csökkenthetjük a kalóriasűrűséget, illetve -bevitelt, és enyhíthetjük az éhségérzetet, ám ha egyidejűleg a zsírszegény étrendre is átállunk, egyszerre két fronton indítunk támadást a súlyfelesleg ellen. Amikor például a szokásos sajt egy része helyett pürésített brokkolit és karfiolt adtak a tésztaszószhoz, teljes 25 százalékkal csökkentették az étel kalóriasűrűségét, ami a kalóriabevitel 25 százalékos mérsékléséhez vezetett a gyermekeknél - ráadásul az ifjú ítészek 79 százaléka ugyanolyan finomnak, vagy még ízletesebbnek minősítette a kevésbé sajtos, zöldségben gazdagabb változatot.
A banán többek között azért olyan könnyű, mert térfogatának 20 százaléka puszta levegő. Mivel pedig e gyümölcsféleség egyébként is jórészt vízből áll, 85 százalékban kalóriamentesnek tekinthetjük. És bőven akadnak még magasabb víztartalmú gyümölcsök - például az alma és a körte -, amelyek több mint 90 százalékban kalóriamentesek. Lássuk tehát, mi történik, ha rendszeresen friss gyümölccsel gazdagítjuk az emberek megszokott étrendjét! Egy Brazíliában elvégzett vizsgálat résztvevőinek két csoportját megkérték, hogy fogyasszanak el naponta három almát vagy három körtét csemegeként az egyes étkezések között a szokásos étrendjükön felül. A gyümölcs alacsony kalóriatartalmú, de korántsem kalóriamentes, tehát azt gondolhatnánk, hogy ha további táplálékokkal egészítették ki az étrendjüket, az alanyok könnyen elhízhattak. Ám épp ellenkezőleg, e változtatásnak köszönhetően sikerült leadniuk néhány kilót. De vajon nem tulajdoníthatjuk ezt a súlycsökkenést egyszerűen a többlet rostmennyiségnek, amit az almával és a körtével bevittek? Itt lépett a színre a süticsoport! A résztvevők véletlenszerűen kiválasztott harmadik csoportját arra kérték, hogy fogyasszanak naponta három zabsütit, melyek rosttartalma elég magas volt, hogy megfeleljen a gyümölcsökkel bevitt mennyiségnek. így tehát mindhárom csoport tagjai nagyjából ugyanannyi kalóriával és rosttal egészítették ki az étrendjüket. A zabsütik azonban a gyümölcsökkel ellentétben nem eredményeztek súlycsökkenést, jóllehet éppúgy emelték a rostbevitelt. Ám ebben nincs semmi meglepő. A gyümölcs víztartalma miatt ötször nehezebb volt, vagyis ötször akkora mennyiségű táplálékkal szolgált, mint a zabkeksz. A sütinek olyan nagy a kalóriasűrűsége, hogy meg se kottyan, ha akár több száz kalóriát elfogyasztasz belőle, ám a gyümölcsök tetemes mennyiségét a résztvevők a jelek szerint azzal kompenzálták, hogy a napi rendes étkezéseik során kevesebbet ettek, és ennek eredményeképpen persze sikerült leadniuk a súlyukból. Amikor összehasonlították egymással a kalóriasűrűség csökkentésének három stratégiáját - a bevitt zsírmennyiség titkolt csökkentését a vaj és olaj kiiktatásával, a felkockázott vagy pürésített zöldségek és gyümölcsök bevezetését, illetve a víz hozzáadását -, a napi összesített kalóriafogyasztás visszaszorításához a zsiradékok kiiktatása járult hozzá a legnagyobb mértékben. Ám a helyzetet bonyolíthatta, hogy a vizsgált személyek lédúsabbnak érezték a hozzáadott gyümölcsöket és zöldségeket, illetve vizet tartalmazó fogásokat, és ezért gyorsabb ütemben fogyasztották őket a zsírcsökkentett ételeknél. A lényeg, hogy alighanem ebben az esetben is a megközelítésmódok kombinálása válik be leginkább - vagyis sütésnél például érdemes az olajat almaszósszal helyettesítenünk, hiszen így egyidejűleg fogjuk vissza a zsírbevitelünket, és fokozzuk a gyümölcsfogyasztásunkat. Ha a kulináris előképzettséggel nem rendelkező kutatók képesek titkon anélkül csökkenteni a bevitt kalóriamennyiséget, hogy ezt bárki észrevenné, miért nem tudják megtenni ugyanezt a szakácsok is? A megkérdezett séfek csaknem mindegyike - konkrétan 93 százaléka - úgy vélte, hogy az egyes fogások kalóriatartalmát akár 25 százalékkal is tudnák redukálni úgy, hogy ez ne tűnjön fel a vendégeknek. De akkor miért nem teszik meg? Nos, a felmérés szerint elsősorban azért, mert „a vendégek nem igénylik”.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése